• Alles
 • (2)
  Film
 • (1)
  Overig
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (4)
  Theater
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (1)
  Religie
 • (6)
  Evenement
 • (8)
  Muziek
 • (2)
  Kinderevenement

Lezing birgitte mommers “Breitner vs Israels, vrienden en rivalen”

dinsdag 18 februari 9:30 uur

Op dinsdag 18 februari verzorgt Birgitte Mommers in Museum Slager van 9.30 – 11.30 uur een lezing over de bekende Nederlandse schilders George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling "BREITNER VS ISRAELS, Vrienden en Rivalen", die van 1 februari tot en met 10 mei te zien is in het Kunstmuseum in Den Haag. Gedurende hun gehele carrière hebben Breitner en Israels elkaar bewonderd, benijd en geïnspireerd. Dankzij deze jarenlange wedijver hebben zij het beste in elkaar naar boven gehaald.

Kunsthistorica Birgitte Mommers van Art en Leisure verzorgt in Museum Slager regelmatig lezingen over tentoonstellingen die elders te zien zijn. In deze lezing vertelt zij over de verschillen en overeenkomsten in stijl en werkwijze van Israels en Breitner. Aan het eind van de 19e eeuw behoren zijn deze twee Amsterdamse impressionisten tot de belangrijkste figuren in de Nederlandse schilderkunst. De tentoonstelling in Den Haag laat de wisselwerking tussen beiden zien en het effect op hun kunstenaarschap.

Dat Breitner en Israëls met elkaar in contact kwamen, was onontkoombaar: beiden genoten hun opleiding in Den Haag en legden zich daarna toe op militaire thema's. Ze bewogen zich in dezelfde kunstkringen. Al snel stak bij Breitner jaloezie de kop op toen hij merkte hoe de 8 jaar jongere Israëls, zoon van de vermaarde schilder Jozef Israëls, succesvol zijn entree maakte in de Haagse kunstwereld. Israëls wilde zijn eigen pad volgen en vertrok naar Amsterdam, waar kort daarna ook Breitner arriveerde. Hier ontwikkelde de oudere kunstenaar zich tot een getalenteerde en gewilde schilder van het leven in de stad. Israëls daarentegen bleef zoekend, maar de invloed van Breitner is evident in zijn stijl. In zijn brieven bekende hij heimelijk dat het werk van zijn collega-schilder hem zowel inspireerde als intimideerde. De wisselwerking stuwde beide schilders tot grote hoogte.

Dinsdag 18 februari: 9.30 – 11.30 uur.

Entrée: €10,00 (inclusief pauzeconsumptie; Vrienden Museum Slager € 7,50).


deel deze activiteit

Locatie

Museum Slager
's-Hertogenbosch
Choorstraat 8 8
5211kz


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding