• Alles
  • (14)
    Fiets-Wandeltocht
  • (8)
    Overig
  • (98)
    Bijeenkomst
  • (7)
    Religie
  • (7)
    Evenement
  • (13)
    Muziek

'Zwevende' silo wint prijsvraag

dinsdag 27 september 9:22 uur

Een groot en hoog gebouw, dat toch opgaand in de omgeving. Dankzij reflecterende beplating lijkt het nieuwe silogebouw van veevoederfabriek P.C. van Tuijl in Kesteren bijna te zweven in de lucht. Een Eindhovens architectenechtpaar won er een prijsvraag mee.

KESTEREN/EINDHOVEN - Hoe maak je van een 40 meter hoge silo een subtiel en esthetisch bouwwerk? Een hele uitdaging voor de negen architectenbureaus die inschreven op een prijsvraag van P.C. van Tuijl. Dertien ontwerpen werden ingediend, met Studio Bruce uit Eindhoven als winnaar. "In december maakte een onafhankelijke jury de uitslag bekend", zegt David Bruce, samen met zijn vrouw Kristine eigenaar van het architectenkantoor. "Daarin zaten onder meer twee ondernemers van bedrijfsterrein 't Panhuis en omwonenden. Dus bijzonder democratisch eigenlijk!" De directie van de veevoederfabriek beseft terdege dat de uitbreiding van hun complex in het Betuwse landschap gevoelig ligt. De opdracht was om een landmark te maken, beeldbepalend in de (natuurlijke) omgeving. Maar tegelijkertijd zonder de Betuwse skyline te verstoren, wat een zeker spanningsveld creëert. "Randvoorwaarden waren prijs, functionaliteit, duurzaamheid, onderhoud en beeldkwaliteit. De silo moet in de eerste plaats functioneel zijn. Daaraan hebben wij geen concessies gedaan. Tegelijk moet het esthetische waarde bezitten." Studio Bruce koos daarom voor een transparant ontwerp, getiteld 'Luchtruis'. Kristine vervolgt: "De wolkenlucht reflecteert in de reflecterende gevel, zodat de toren de omgeving zichtbaar maakt. Overdag zie je een patroon van donkere perforaties dat als het ware loskomt van de ondergrond. Dat refereert aan de poeders uit de fabriek." Als het donker is, wordt de 'luchtruis' zichtbaar als kleine lichtpunten. Studio Bruce bedacht hiervoor LED-verlichting die door de gaten heen schijnt. Deze uitstraling maakt de silo licht en 'zwevend'. Onderaan is een 5 meter hoge plint van baksteen voorzien, met een patroon van gestapelde bakstenen. Dit verwijst naar de opslag in de fabriek. "Het logo bovenaan wordt geen schreeuwerige reclame, maar eveneens ingetogen en subtiel. Op de plek van de bedrijfsnaam zijn de platen niet geperforeerd, waardoor een letterpatroon ontstaat." Omdat duurzaamheid eveneens zwaar meeweegt, kozen David en Kristine voor onderhoudsarme en duurzame materialen. De beplating op het stalen frame zal waarschijnlijk rvs worden, de LED-verlichting moet branden dankzij zonnepanelen. "De nadere invulling van de details volgt nog, in overleg met Van Tuijl. Op zijn vroegst in 2018 kan het silogebouw gereed zijn." Zie voor artist impressions www.studiobruce.nl.


deel deze activiteit

 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden










Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding