• Alles
 • (14)
  Fiets-Wandeltocht
 • (8)
  Overig
 • (98)
  Bijeenkomst
 • (7)
  Religie
 • (7)
  Evenement
 • (13)
  Muziek

Requiem in Koningshoeven: muziek die de ziel raakt

dinsdag 13 september 9:57 uur

TILBURG - Op 6 november brengt Kamerkoor Ad Parnassum, onder leiding van Anthony Zielhorst, een requiemconcert ten gehore met als thema ‘Schoonheid brengt troost’. Voor de achtste keer luistert het koor de Abdij O.L.V. van Koningshoeven op met requiemmuziek. Ook dit jaar brengt het koor nieuwe muziek in combinatie met ouder repertoire. De luisteraar hoort een eigentijdse invulling van troostende muziek gecombineerd met een vertrouwde, klassieke klanken. Een programma vol muzikale diversiteit met focus op teksten uit de Bijbel.

Het eerst op het programma staan de Festival & Commemoration Sentences van Kurt Bikkemberg (2016). Op verzoek van Ad Parnassum schreef de Hasseltse componist deze drie a capella motetten voor twee koren. Kenmerkend aan het stuk is het gebruik van overmatige drieklanken, wat de samenklank iets onbestemds geeft. De composities hebben een lange spanningsboog die pas aan het einde van een frase tot rust komt in een majeur akkoord.

Het Psalmenrequiem van Daan Manneke is een achtdelig werk dat begeleid wordt door harp (Michelle Verheggen). De componist gebruikte de structuur van de traditionele requiemmis en heeft deze gevuld met psalmen. De acht delen zijn onderling erg verschillend, zowel qua indeling van de stemmen als qua sfeer. Bij de compositie zijn acht verschillende kooropstellingen voorgeschreven die het gevarieerde en dynamische karakter van het stuk versterken.

Met het Requiem van Duruflé keren we terug naar de bron van de dodenmissen: het Gregoriaans. Opvallend is de gelaagdheid van het stuk. Op veel momenten zijn de oorspronkelijke Gregoriaanse melodieën terug te horen. Duruflés combineert deze traditie met warme, troostende klanken die de luisteraar tot nadenken stemmen. Niet voor niets wordt dit requiem geroemd als een van de meest ontroerende religieuze werken van de twintigste eeuw. De solisten in dit stuk zijn Vera Fiselier, sopraan, en Berend Eijkhout, bariton.

Het concert begint om 15.00 uur in Abdij O.L.V. van Koningshoeven, Eindhovenseweg 3 in Berkel-Enschot. U kunt kaarten bestellen via www.kamerkooradparnassum.nl of reserveren@kamerkooradparnassum.nl.
deel deze activiteit

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding