Activiteit: Lezing: Jan de Wit over 400 jaar geschiedenis van de krant in Nederland en ‘s-Hertogenbosch
 • Alles
 • (2)
  Film
 • (1)
  Fiets-Wandeltocht
 • (3)
  Overig
 • (1)
  Lezingen
 • (4)
  Sport
 • (3)
  Theater
 • (1)
  Natuur
 • (9)
  Evenement
 • (24)
  Muziek
 • (2)
  Cursus-Workshop
 • (3)
  Kinderevenement

Lezing: Jan de Wit over 400 jaar geschiedenis van de krant in Nederland en ‘s-Hertogenbosch

zaterdag 1 augustus 20:30 uur

Foto: Marjo van de Peppel-Kool

Jan de Wit over 400 jaar geschiedenis van de krant in Nederland en ‘s-Hertogenbosch

The London Gazette van augustus 1672 verhaalt omstandig hoe het de gebroeders Johan en Cornelis de Witt verging ... ‘opgehangen aan galgen en nadat hun kleren waren afgetrokken onteerd omdat iedereen een deel van de lichamen wilde hebben van de door hen gehate magistraten. Een kootje van een vinger werd verkocht voor twaalf stuivers. De hele vinger bracht vijftien stuivers op en een oor werd aangeboden voor 25 stuivers.’

Jan de Wit, kabinetschef van de gemeente ’s-Hertogenbosch, wist de krant lang geleden op de kop te tikken bij een veiling van ‘oude kranten’. Jan is echter zeker zo trots op uitgaven van de Londense Gazette uit mei en juli 1672. Daarin bericht de krant over de belegering van ‘s-Hertogenbosch door de Fransen.

Hoe kom je terecht op een veiling van oude kranten? Zoals Jan zelf zegt: ‘Liefde is onverklaarbaar en dat moet je ook zo laten. Zeker de wat bijzondere liefde voor het gedrukte medium: de krant. In 1979 werd ik als 15-jarige jongen gegrepen door het doorgaans vluchtig beschreven woord - op nagenoeg het slechtste papier dat er is - maar de verschijningsvorm krant met het beschreven nieuws liet mij niet meer los.’ Vandaag is Jan een expert in persgeschiedenis. Zijn levensmotto daarbij: ‘Bekijk het van meerdere k(r)anten.’

’s-Hertogenbosch, perscentrum

De krant bestaat meer dan 400 jaar, de historie van de eerste Bossche krant gaat terug tot 1771. In 2021 dus 250 jaar Bossche krant! Authentieke nieuwsberichten van 300, 150 of 75 jaar geleden… ze fascineren ‘net iets meer’ dan Wikipedia. De krant pakt het nieuws direct bij het nekvel. Kranten zijn ‘de secondewijzer van de geschiedenis’, zei de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer.

Wist u dat 's-Hertogenbosch ooit perscentrum was? De Volkskrant werd op 2 oktober 1919 vanuit ’s-Hertogenbosch voor het eerst uitgegeven als weekblad van de katholieke arbeidersbeweging. De stad was ook de bakermat van het katholieke dagblad De Tijd en de Katholieke Illustratie, trendsetter voor de Nederlandse tijdschriftencultuur.

Historisch nieuws

Op zaterdagavond 1 augustus is Jan gedwongen alle 11.000 authentieke dagbladen, couranten en pamfletten thuis te laten. Maar hij geeft wel een beeldend inkijkje in de Nederlandse en Bossche krant. Dat doet hij tussen 20.30 een 22.00. Jan toont de bezoeker voorbeelden van bijzondere pershistorie; van eeuwenoude Nederlandse en Bossche kranten en van historisch nieuws, onder meer uit de 17e eeuw, maar ook de periode van de Tweede Wereldoorlog, en de bevrijdingsslag om ’s-Hertogenbosch in 1944 en ander 20e eeuws verslaggelegd (historisch) nieuws.

Zangeres Marie-Louise zorgt voor het muzikale intermezzo. Zij heeft een voorkeur voor luchtige nummers met een nostalgische inslag. Met een klassieke scholing en een eigentijds sterk karakter brengt zij een heel eigen sfeer.

Voor meer informatie: Marian van Vugt-Free: mar.free@ziggo.nl: 06-51071551


deel deze activiteit

Locatie

Knillispoort
Den Bosch
Korte Waterstraat 15
5211nr


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding