• Alles
 • (2)
  Film
 • (3)
  Overig
 • (1)
  Lezingen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (5)
  Sport
 • (5)
  Theater
 • (1)
  Tentoonstelling
 • (7)
  Evenement
 • (26)
  Muziek
 • (2)
  Cursus-Workshop

Muziek: Bachs Goldbergvariaties op accordeon bij Willen Twee toonzaal

donderdag 16 juli 19:00 uur

Foto: Merlijn Doomernik

Bachs Goldbergvariaties op accordeon door Vincent van Amsterdam, donderdag 16 juli bij Willem Twee toonzaal om 19.00 en om 21.00 uur

De Goldberg Variaties is een van de grootste en beroemdste werken van J.S. Bach. Bach heeft deze cyclus van 32 delen heel systematisch opgebouwd door in blokken van drie te werken; karakterstuk, een virtuoos deel en een canon. Het werk is in 1741 gecomponeerd voor klavecimbel, maar wordt bijvoorbeeld ook op piano of door een strijktrio gespeeld. Vincent van Amsterdam is al op jonge leeftijd geraakt door de muziek van Bach en heeft veel klavier- en orgelmuziek van zijn hand gespeeld. Vincent is de eerste Nederlandse accordeonist die de iconische Goldberg Variaties op cd opneemt. De cd is opgenomen en uitgebracht bij Odradek records.

Vincent van Amsterdam over de Goldbergvariaties: "De Goldbergvariaties roepen bij mij een beeld op van een nobele dame in de herfst van haar leven. Ze heeft veel mooie dagen gekend, vele pieken en dalen, maar deze liggen nu in het verleden. Toch heeft ze altijd een sprankje hoop dat haar hoogtijdagen zullen terugkeren, al was het maar voor een dag. Of het nu barok- of hedendaagse muziek is, ik probeer mij altijd de componist voor te stellen tijdens het componeren. De muziek van Bach, en in het bijzonder de Goldbergvariaties, is op momenten zeer mathematisch van karakter, toch stel ik mij Bach voor als een mens van vlees en bloed, een man die overstroomt van liefde of, op andere momenten, een verlies betreurt. 

Maar waarom Bach op accordeon? Ik zeg, waarom niet? In Bach’s tijd bestond het accordeon nog niet, maar ditzelfde geldt voor de moderne piano. In de afgelopen 200 jaar heeft het accordeon een eigen muziekgeschiedenis opgebouwd met vele originele composities, maar daarnaast ook repertoire uit vroeger tijden. Het mooie van barokmuziek is dat de instrumentatie vaak inwisselbaar is. Een vioolconcert werd getranscribeerd tot pianoconcert en een cantate werd gearrangeerd voor orgel. Een van de meest iconische werken uit deze periode, Bach’s Die Kunst der Fuge is zelfs niet expliciet geschreven voor een specifiek instrument. Daarnaast zijn de meeste van Bach’s klavierwerken zo geschreven dat deze zonder enige aanpassingen op het accordeon gespeeld kunnen worden.  Het accordeon heeft een unieke combinatie van eigenschappen die Bach naar mijn idee zeer gewaardeerd zou hebben. De mogelijkheid om, net als een houtblazer, een toon te voeden; de klavier-achtige polyfone kwaliteiten; en de vele registers, zoals van een orgel - allemaal gecombineerd in één instrument.

Na veel kleinere werken en suites van Bach en zijn tijdgenoten te hebben gespeeld, besloot ik dat het nu tijd was voor de volgende stap: het opnemen van de Goldbergvariaties. Deze Aria met haar 30 variaties is zowel voor de uitvoerder als voor de luisteraar een reis voor de ziel. Het voelt als jongleren met 32 ballen, allemaal verschillend van kleur en formaat, die als geheel een perfecte cirkel vormen." 

Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg en is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen.


deel deze activiteit

 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding