• Alles
 • (2)
  Film
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (4)
  Theater
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (1)
  Religie
 • (6)
  Evenement
 • (7)
  Muziek
 • (1)
  Kinderevenement

Lezing: Klimaatverandering en herinrichting van beekdalen

woensdag 15 januari 20:00 uur

Het IVN-'s-Hertogenbosch organiseert op woensdag 15 januari 2020 om 20.00 uur een lezing over klimaatverandering en herinrichting van beekdalen.

De lezing wordt verzorgd door Jac Hendriks, lid van het Algemeen Bestuur van het Waterschap De Dommel.

De Brabantse beken ondergaan de laatste tijd een grote gedaanteverandering. De kanalisering uit de vorige eeuw wordt ongedaan gemaakt door het weer aanbrengen van meanders. Ter verbetering van de leefomstandigheden voor planten en dieren zijn stuwen verwijderd of voorzien van vispassages, zijn beken versmald en weer slingerend aangelegd en zijn bomen geplant om te zorgen voor schaduw en koeler water. Tegelijkertijd wordt op de oevers het Brabants natuurnetwerk gerealiseerd door het omvormen van landbouwgronden naar natuur en worden verdroogde natte natuurgebieden hersteld door het verhogen van de grondwaterpeilen.

Klimaatverandering zorgt echter voor nieuwe opgaven. Door de gestegen temperaturen verandert het neerslag patroon. In de winter wordt het natter en in de zomer wisselen droogteperiodes en heftige hoosbuien elkaar af. Lopende beekherstelprojecten worden opnieuw doorgerekend en de ontwerpen worden aangepast. Wat is de beste strategie? Water meer ruimte geven of de stuurbaarheid van het watersysteem vergroten? Hoe speelt de oppervlakteverharding in steden en dorpen hierin mee? Kan afkoppeling van regenwater en waterberging meehelpen om het watertekort in de zomer voor natuur en landbouw te verminderen? De sponswerking van het landschap zal vergroot moeten worden, maar hoe?

In deze lezing zal toegelicht worden welke veranderingen in de waterhuishouding nodig zijn en zullen voorbeelden getoond worden van de stand van zaken.

De lezing wordt gegeven in de Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. Van Looystraat 5 5216 SB 's-Hertogenbosch. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.


deel deze activiteit

Locatie

BBS Nieuw Zuid
Den Bosch
Jac. van Looystraat 5
5216SB


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding