Activiteit: Videofilmclub schrijft al een halve eeuw filmgeschiedenis
 • Alles
 • (1)
  Fiets-Wandeltocht
 • (3)
  Overig
 • (2)
  Lezingen
 • (2)
  Sport
 • (4)
  Theater
 • (1)
  Natuur
 • (9)
  Evenement
 • (21)
  Muziek
 • (1)
  Cursus-Workshop
 • (2)
  Kinderevenement

Videofilmclub schrijft al een halve eeuw filmgeschiedenis

woensdag 21 september 9:11 uur

Videofilmclub Oase bestaat vijftig jaar. Een aantal leden van het eerste uur maakte de ontwikkeling mee van smalfilm dubbel 8, super 8 etc. naar het huidige digitale videotijdperk.

Oss - Oase werd in 1966 opgericht door de heren De Bruijn, Carpay, Kipperman, Palit en Strik. Laatstgenoemde was destijds filiaalhouder van optiek- en brillenzaak Rinck aan de Molenstraat. De club droeg lange tijd de naam 'Osse Amateur Smalfilm Enthousiasten – Oase'.

Door de ontwikkeling in techniek verdween de term Smalfilm in de loop der jaren. Maar het doel bij oprichting volgens de statuten staat nog steeds hoog in het vaandel van de vereniging: de leden bekwamen in het maken van goede films, daaronder begrepen de cameratechniek, de belichtingstechniek, het scenarioschrijven en het voeren van de regie. Zij tracht dit doel te bereiken door het houden van en deelnemen aan oefeningen en wedstrijden, lezingen en het regelmatig werken aan films.

Hotel Wilhelmina

Diverse grote festivals zijn georganiseerd. Onder meer in 1977 in Theater De Lievekamp, met als jurylid Bob Bouma, destijds bekend van het KRO-programma 'Voor een briefkaart op de eerste rang'. Hierbij werden films vertoond in de grote theaterzaal. In 1986 in de theaterzaal van Hotel Wilhelmina, na een uitgebreide promotie-actie met Oase-meisjes en -filmpjes. Toen werd ook de allereerste video-productie vertoond.

Het succes van Videofilmclub Oase is volgens de club te danken aan het vasthouden aan de doelen van het eerste uur. Oase is bovendien zeer actief geweest voor andere organisaties in de regio. Om er een paar te noemen: Rode Kruis, Vereniging Ouders Geestelijk Gehandicapten (Bijzonder Aktief), Osse Operavereniging, Aeroclub Nistelrode, Sint Sebastiaan Gilde, Jeugdbrandweer, Stichting Oss Cultureel, Stadsarchief, KVA, Samenloop voor Hoop, WMO, Gemeente Oss, Stichting Chaja, het OK Theater en het initiatief Struikelstenen Oss. "Een lange lijst van maatschappelijk betrokken organisaties. We zijn trots dat wij ze hebben mogen helpen met het uitdragen van hun boodschap en passie", aldus Oase.

Oase is lid van de Brabantse koepel NB'80 en de Nederlandse koepel Nova.


deel deze activiteit

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding