Logo bosscheomroep.nl
  • Alles

Dag van het Landschap, wandel mee met de boswachter!

maandag 22 april 11:00 uur

Op Tweede Paasdag, maandag 22 april, vieren Brabants Landschap en IVN het voorjaar met de Dag van het Landschap. Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dier- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in onze natuurgebieden.  Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen u mee naar de natuurgebieden en hoort u van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden.  

In deze omgeving kunt u op meerdere locaties meewandelen met de gidsen van Brabants Landschap en IVN. Bij Kasteel Heeswijk wandelt u met de gidsen over het landgoed, dat in totaal maar liefst 24 monumenten telt. De monumentale dubbele eiken- en beukenlanen beslaan een totale lengte van 5 kilometer. En in het dynamisch beekdal van de Aa valt voor een vogelaar heel wat te beleven.

Ook op Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel is van alles te beleven op Tweede Paasdag. Verspreid over het landgoed lopen eeuwenoude dijkjes die de bewoners beschermden tegen het wassende water. Nu zijn het lommerrijke wandelpaden, ideaal voor de das om zijn burcht uit te graven. Op deze locatie wordt ook een bijzondere VroegeVogelsloop georganiseerd.

Een heel ander gebied is het Dommeldal in Liempde. Vanaf het Groot Duijfhuis wandelt u door de natte beemden langs de Dommel, waar de bijzondere watersnip leeft.  

Op www.dagvanhetlandschap is alle informatie over de 14 startlocaties in heel Brabant te vinden.

De excursies op Landgoed Heeswijk en in het Dommeldal starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Om 12.00 uur is ook een kort wandelrondje met de boswachter mogelijk. Het kasteel Heeswijk is tevens geopend en gratis te bezichtigen voor beschermers van Brabants Landschap.  

Op Landgoed Haanwijk starten de wandelingen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. De VroegeVogelsloop start om 5.30 uur vanaf het Buitenlokaal Haanwijk. Ook kunnen bezoekers de wandelingen combineren met een vaartocht langs Kasteel Maurick en Out Herlaer. Hiervoor is reserveren verplicht, via www.vestingfietsen.nl . Het museum Romeins Halder op Haanwijk is geopend van 12.00 tot 16.00 uur.  

Deelname aan de wandelingen is gratis en reserveren is niet nodig.

Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet meewandelen.   


deel deze activiteit

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?