• Alles
 • (14)
  Fiets-Wandeltocht
 • (8)
  Overig
 • (98)
  Bijeenkomst
 • (7)
  Religie
 • (7)
  Evenement
 • (13)
  Muziek

'Ik wist meteen, dit wil ik ook!'

dinsdag 13 september 19:30 uur

Een nog wat onbekend aspect van de fotografie is de geboortefotografie. De 30-jarige Rayke Knippers-Kuenen uit Winterswijk is sinds twee jaar geboortefotograaf. Het is haar passie geworden. Inmiddels heeft ze al ruim twintig geboortes voor de lens gehad. "De emoties zijn zo puur en echt."

Winterswijk - "Na de komst van de tweede zoon heb ik een spiegelreflexcamera gekocht omdat ik toch wel mooie foto's wilde hebben van hem. Zo ben ik gaan fotograferen, eerst op de automatische stand maar ik wilde er toch meer van weten en heb de fotovakschool in Apeldoorn gevolgd. Specialiseren in portret- of landschapsfoto's leek me niet mijn ding maar toen ik geboortefoto's van een Australische fotograaf zag wist ik meteen: dit wil ik ook!"

Spannend

Rayke vindt de allereerste momenten van een geboorte heel bijzonder. "Dan zijn de emoties zo puur en echt. De eerste keer dat ik bij een geboorte was om foto's te maken was heel erg spannend. Je fotografeert iemand de pijn heeft, dat voelt raar maar na enkele minuten wordt het toch vertrouwd. Ik vond het een prachtige ervaring om dit vast te kunnen en mogen leggen."

Inmiddels heeft Rayke 22 geboortes gefotografeerd. "Via facebook en vooral door mond-tot-mondreclame word ik benaderd. Ouders kunnen kiezen tussen verschillende pakketten van alleen de geboorte tot een lifestyle reportage thuis en dat verwerkt in een fotoalbum."

Geen flitser

Op het moment van het gesprek is Rayke 'oproepbaar' , wat betekent dat ze elk moment een telefoontje kan krijgen dat de bevalling aanstaande is. "Ik ben vanaf de 38e week van de zwangerschap 24 uur per dag bereikbaar ook als de bevalling op zich laat wachten en twee weken over tijd is. Tijdens de bevalling probeer ik zo goed mogelijk op de achtergrond te blijven en niemand tot last te zijn. Ik fotografeer zonder flitser, dat zou teveel afleiden." Een paar fotoboeken op tafel toont de kwaliteit van Rayke. Prachtige foto's van kindjes tijdens de geboorte en daarna, die met veel zorg en oog voor detail zijn gemaakt.

NVGC

Rayke is sinds kort aangesloten bij het Nederlands Collectief van Geboortefotografen (NCVG). "Er zijn er nu twintig in heel Nederland, waarvan ik de enige in de Achterhoek ben, maar het vak wordt steeds populairder. Dat is ook logisch want het is een van de meest mooie ervaringen in een mensenleven."

www.rayke.nl of kijk op facebook.com/raykegeboortefotografie


deel deze activiteit

 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding