• Alles

Archeologisch erfgoed in Syrie

woensdag 2 december 20:00 uur

Syrië is archeologisch een zeer rijk land. Het maakt deel uit van het Mesopotamische cultuurgebied waar belangrijke ontwikkelingen, zoals landbouw, aardewerk, het schrift, stedenbouw en staatsvorming in een zeer vroeg stadium hebben plaatsgevonden. Deze ontwikkelingen zijn ook terug te vinden op en in de Syrische bodem.

Theo de Feyter is archeoloog en beeldend kunstenaar. Hij heeft in meerdere Syrische opgravingen gewerkt. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met het tekenen en schilderen van de verwoestingen in het door oorlog verscheurde land.

Zijn lezing bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte passeert een aantal voorbeelden van de rijke Syrische archeologie en geschiedenis de revue: van de eerste dorpen waar aardewerk werd geproduceerd uit het zevende millennium tot de hoog ontwikkelde steden en stadstaten uit de Bronstijd (3e en 2e millennium v. Chr.) en de IJzertijd. Dit gedeelte sluit af met een aantal inheems-Romeinse, Byzantijnse en Middeleeuwse monumenten. Nederlandse archeologen hebben een betekenisvolle rol gespeeld in het archeologisch onderzoek. Het tweede gedeelte is gewijd aan het verdwenen of bedreigde erfgoed. Niet alleen historische monumenten, maar ook het minder zichtbare bodemarchief is door bombardementen, moedwillige vernietiging en illegale opgravingen op grote schaal vernietigd. Is het mogelijk dit erfgoed te restaureren en zo ja, moet dat ook gebeuren? Ook komt de in het kader van de politieke situatie niet onbelangrijke vraag aan de orde wie dat dan gaat doen en betalen.

De lezing vindt plaats op 2 december 2020 om 20 uur in Wijkgebouw de Slinger, Jan Schöfferlaan 3, 5212 RE ’s-Hertogenbosch.

Entree € 5,00. Vooraf opgeven is noodzakelijk via pavanlith@wxs.nl of 06 45216658


deel deze activiteit

Locatie

Wijkgebouw de Slinger
's-Hertogenbosch
Jan Schöfferlaan 3 33
5212re


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding